Polazna | Projekti | Bogatstvo Različitosti | Više informacija o projektu Bogatstvo Različitosti

Više informacija o projektu Bogatstvo Različitosti

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Sekretarijat za privredu Vlade Vojvodine, na čelu sa g. Ištvanom Pastorom, prihvatio je ideju klastera Istar 21 „Kreiranje novog turističkog brenda Vojvodine/Podunavlja“ koji ima za cilj da kroz razvoj multikulturalne ture kroz Vojvodinu i Podunavlje predstavi ovaj deo Evrope kao jedinstven turistički proizvod.

 U prvoj fazi raspisuje se konkurs na kojem treba da se odabere 10 sela koja će ući u ovaj projekat i sa kojima će se narednih godinu i po dana raditi na razvoju i promociji.

Ova sela treba da se u svakom smislu pripreme za dolazak turističkih grupa i sa ponosom predstave svoje kulturno nasledje, običaje, tradiciju, stare zanate, autentične lokalne proizovode i što je najvažnije – svoje ljude!     Jer danas moderni turisti očekuju ne samo da posećuju stare crkve i manastire, spomenike, i sl., već i da imaju prilike da se druže sa ljudima i da u direktnoj komunikaciji upoznaju njihov način života i uče njihovim veštinama, usput uživajući u autentičnim gastronomskim specijalitetima, u tradicionanoj muzici i folkloru.

Uz ovakav “proizvod” promovisaćemo i vinske puteve, manastire, salaše, banje, manifestacije i druge turističke sadržaje, a ideja je da ovako kreiran turistički proizvod omogući dolazak turista u naša sela tokom cele godine. Kulturno i prirodno bogatstvo kojim raspolažemo svakako je nepoznato za evropske i svetske turiste, a promocija multikulturalnosti može doprineti formiranju brenda celog područja i njegove prepoznatiljvosti na tržištu. 

Da bi bila spremna za turiste, odabrana sela treba da imaju i odgovarajuću infrasturkturu. Da bi se navedeno ispunilo odabrana sela će imati malu prednost u odnosu na druga sela u budžetu Vojvodine za sledeću godinu, ali će se kroz projekat nosioci razvoja turizma ovih sela i obučiti kako da konkurišu za sredstva iz fondova EU. Realizacijom ovog projekta konkursom odabrana sela dobiće veliki zamah u razvoju.

Kroz ovaj projekat treba da se obezbede uslovi za nova radna mesta u selima, stimulišu mladi, žene i ostali nezaposleni da ostanu u ruralnom području i doprinesu razvoju svojih opština, pospeši plasman lokalnih proizvoda i podigne svest seoskog življa o neophodnosti očuvanja životne sredine.

Nakon uspešne promocije ovo područje treba da postane atraktivno i za inostrane investitore.

Sva sela koja su specifična po kulturi i tradiciji svog stanovništva mogu biti kandidati za ovo veliko takmičenje!

Osnovni uslov je da se sela kandiduju. Sela mogu kandidovati opštine, turističke orgnaizacije ili društva, mesne zajednice i nevladine organizacije.

Više informacija o uslovima i kriterijumima za odabir sela dobićete upravo na konferenciji u petak u Skupštini Vojvodine u 11 č. Potrebno je najaviti dolazak zbog protokola u Skupštini na office@istar21rs

Detaljnije informacije o konkursu možete pogledati ovde.

Listu najčešće postavlljenih pitanja možete pogledati ovde.

Početnu ideju oko projekta možete pogledati ovde (powerpoint prezentacija)

 

Ovde ćete moći preuzeti i:

Prijavni formular 

Listu podataka koju je potrebno priložiti uz Prijavni formular.

Tagged as:

Bogatstvo Razlicitosti

Oceni članak

0

Newsletter