Polazna | Vesti | Novi član klastera Istar 21 - Turistička organizacija opštine Bački Petrovac

Novi član klastera Istar 21 - Turistička organizacija opštine Bački Petrovac

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Bački Petrovac Bački Petrovac

Dunavski turistički klaster Istar 21 je dobio novog člana- Turističku organizaciju opštine Bački Petrovac. Bački Petrovac se nalazi na jugu Bačke, sa oko 15000 stanovnika različitih nacionalnosti koji su se rasporedili u četiri naseljena mesta panonskog tipa (Bački Petrovac, Kulpin, Gložan i Maglić ), ima čime da se pohvali i šta da pokaže turistima.

Široke seoske ulice pune zelenila i kuće ukrašene šarenim pločicama, sa pažljivo uređenim cvećem i travnjacima, čine ovaj predeo snom usred jave.

Mešavinom kultura i običaja koji su se na ovim prostorima vekovima susretali odišu i izložbe u Poljoprivrednom muzeju Kulpin, smeštenom u Dvorcu Dunđerski -najromantičnijem mestu u Vojvodini kao i Međunarodni festival svadbenih običaja koja se tu svake godine održava. U hladovini prelepog parka oko dvorca, koji su projektovale bečke arhitekte, a u koji su svojevremeno svraćale i kraljevske kočije, nalazio je inspiraciju i naš poznati pesnik Laza Kostić, za najlepšu ikada ispevanu ljubavnu pesmu, Santa Marija della Salute. Ostala je tajna da li je bio omamljen devojačkom lepotom ili vinima sa Kulpinskog brega, koja se do danas proizvode i osvajaju brojne medalje.

Poznati po proizvodnji sirka metlaša, Petrovčani nisu samo najveći izvoznici metli u Evropi, već su u sklopu Etno centra “Ahoj“ osnovali “školu zanata“ u kojoj se pod budnim okom majstora možete i sami oprobati u izradi suvenira, kao i “školu ukusa“ gde možete iskusiti spravljanje tradicionalnih jela.

Svakako najpoznatiji proizvod, koji se već odavno predstavio u svim krajevima sveta, jeste Petrovački kulen, a ovde će Vam ga obavezno servirati uz kompot od višanja. Zbog njegove izuzetne ljutine, neki su ga čak nazvali “zmajeva kobasica“. Pravi doživljaj za sva čula je poseta Festivalu kulena u Bačkom Petrovcu, na kome se svake godine bira najbolji među najboljima a svi proizvođači sa ponosom po prvi put iznose na tržište nove zalihe proizvoda. Ako želite da se budite uz kukurikanje petlova, miris domaćeg hleba i ljubazan osmeh domaćina,

Bački Petrovac je pravo mesto za Vaš odmor. Svež vazduh, zdrava hrana i raznovrsni sadržaji za aktivan odmor čine ovu destinaciju izuzetno dragocenom i atraktivnom za sve generacije tokom cele godine.

Posetite: www.turizambackipetrovac.com

Tagged as:

Bački Petrovac

Image gallery

Oceni članak

5.00

Newsletter