Polazna | Vesti | Bogatstvo različitosti na sajmu turizma u Budimpešti

Bogatstvo različitosti na sajmu turizma u Budimpešti

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Bogatstvo različitosti na sajmu turizma u Budimpešti Bogatstvo različitosti na sajmu turizma u Budimpešti

Na sajmu turizma Utazas u Budimpešti predstavila su se sela iz projekta Bogatstvo različitosti kojim Dunavski turistički klaster Istar21 u saradnji sa pokrajinskim sekretarijatom za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova promoviše multikulturalnost, tradiciju, gastronomiju, folklor sela u Vojvodini i Podunavlju kroz Srbiju.

Tokom dva sajamska dana, 1. i 2. marta 2013., predstavilo se 12 sela  u kojima žive ljudi različitih nacionalnih zajednica. To su bili Šokci iz Bačkog Monoštora, Bunjevci iz Donjeg Tavankuta, Mađari iz Bezdana i Skorenovca, Rusini iz Ruskog Krstura, Srbi Ličani iz Velebita i Srbi iz Kovilja, Turije, Futoga i dva nova člana klastera - Bajša (Srbi, Mađari i Slovaci) i Bački Petrovac (Slovaci). Vojvodina se na ovom sajmu predstavlja sa svojim mnogobrojnim bogatstvima, sa specifičnostima, jer svaka etnička zajednica u Pokrajini je po nečemu jedinstvena. Turistička ponuda je ove godine bila posvećena gastronomiji, a pored prezentacije gastronomske ponude za stvaranje vojvođanske atmosfere su bili zaduženi tamburaški orkestar iz Futoga i pevačko društvo iz Velebita.

Prvog dana sajma je turistička ponuda Vojvodine je predstavljena svečanim defileom učesnika projekta Bogatstvo različitosti, gde su posetioci sajma mogli da vide tradicionalnu nošnju i upoznaju se sa muzikom i folklorom odabranih sela.

Drugog dana sajma je dobošar iz Turije najavio otvaranje konferencije, čiji je domaćin bio Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin. Na konferenciji su prisustvovali i predstavnici ambasade Republike Srbije u Mađarskoj, te mnoge zvanice i posetioci. "Ovo je prilika da se razmene iskustva, dobra praksa u sferi turizma, te da se ponudi srpski i vojvođanski turizam domaćinima i posetiocima sajma UTAZAS", izjavio je Vasin, istaknuvši da je sam geografski položaj Vojvodine i Srbije u odnosu na Mađarsku povoljan za stvaranje idealnog ambijenta za saradnju na svim nivoima i po svim aspektima.

Ove godine je sajam beležio izuzetnu posećenost, a za Srbiju i Vojvodinu je vladalo veliko interesovanje.

Tagged as:

sajmovi

Image gallery

Oceni članak

0

Newsletter