Polazna | Vesti | Tkačnica svilenog damasta „Novitet-Dunav“ u Bezdanu

Tkačnica svilenog damasta „Novitet-Dunav“ u Bezdanu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Tkačnica svilenog damasta „Novitet-Dunav“ u Bezdanu

U Bezdanu postoji autentični „muzej u kom se tka“, jedinstven u Evropi, poznat po drvenim razbojima iz 1871. godine. Reč je o tkačnici svilenog damasta koja posluje pod nazivom „Novitet-Dunav“ doo Bezdan.

Na drvenim razbojima se tka svileni damast od prirodnih prediva, visoke i fine obrade: osnova na razbojima je mercerizirani pamuk a potka rayon svila. Od ručno tkanog damasta šiju se salvete, stolnjaci i posteljina namenjeni za opremanje poslovnih i privatnih prostorija najviše klase. Izraz „bezdanski damast“ korišćen je decenijama pre nego što je uvedena reč brend u svet poslovne komunikacije. Celokupan proces proizvodnje, 18 razboja i 2 špul mašine predstavlja kulturno dobro pod zaštitom države.

Proizvodi od svilenog damasta predstavljaju autentični suvenir i važe za proizvod starog, umetničkog zanata koji mogu da se nađu samo na ovom mestu u Evropi. Set za dvoje iz bezdanske tkačnice dobitnik je nagrade Turistički cvet 2008. godine za luksuzni suvenir Srbije. U toku je i završnica pribavljanja podataka za dobijanje prava korišćenja zaštite oznake geografskog porekla od strane Zavoda za intelektualnu svoju Beograd.

Bezdan, 29.09.2009.

Tagged as:

Bezdan

Oceni članak

0

Newsletter