Polazna | Vesti | U skupštini Vojvodine predstavljen projekat Bogatstvo različitosti

U skupštini Vojvodine predstavljen projekat Bogatstvo različitosti

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
U skupštini Vojvodine predstavljen projekat Bogatstvo različitosti
Novi Sad, 20.05.2011.

U skupštini Vojvodine danas je predstavljen projekat Bogatstvo različitosti. 

Skup je otvorio g. Erne Varnju, zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i potpredsednika vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, g. Ištvana Pastora koji se izvinuo u ime g. Pastora zbog sprečenosti da prisustvuje konferenciji.  

G. Erne je ukazao da je ovaj projekat konkretizacija Akcionog plana Marketing strategije turizma Vojvodine koju je usvojila Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine. "Današnja konferncija "Bogatstvo različitosti" govori o jednoj multietničkoj, multikonfesionalnoj i multietničkoj Vojvodini, koja, sa turizmološkog stanovišta, može biti u funkciji formiranja izvanrednih turističkih ponuda, koje mi do sada na taj način nismo posmatrali. Sa ovog stanovišta, turistička privreda Vojvodine i Srbije biće u mogućnosti da ostvari mnogo ozbiljniji benefit, nego što je to do danas činjeno", rekao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za trgovinu, turizam i usluge Erne Varnju. U ovom slučaju, posao se obavlja u saradnji Vlade AP Vojvodine i privatnog sektora.

Potom je reč uzeo prof. dr Ognjen Bakić, rektor univerziteta Educons i vodja projektnog tima koji je pisao Marketing strategiju turizma Vojvodine. 

Prof. dr Bakić je predstavio glavne aktivnosti koje će biti dalji koraci Akcionog plana Strategije i predstavio program neformalnog obrazovanja namenjen turističkim radnicima koji će se sprovoditi u narednom periodu. 

Na početku svog izlaganja Biljana Marčeta, autor ideje i sekretar klastera Istar 21,  ukazala je da je ovo prvi projekat kroz koji će se razviti obziljnije partnerstvo javnog i privatnog sektora u domenu turizma, obzirom da je Vojvodjanska Vlada podržala projekat klastera koji većinom čine privatne firme. Marčeta je saopštila da je ideja nastala iz potrebe da Vojvodina i Podunavlje kreiraju poseban turistički proizvod, sa kojim ovo područje može da se predstavi na prepoznatljiv način. Promocijom svih kultura naroda i njihove različitosti, možemo biti prepoznatljivi, a za to je potrebno pripremiti naša sela, edukovati građane i turističke radnike. Za početak, biće izabrano deset sela, koja će biti pripremljena za ovakvu turističku promociju. S druge strane, sela koja nisu najspremnija, a koja budu konkurisala, i koja budu zainteresovana da se uključe u ovaj projekat, sa njima će se raditi na razvoju i biće im pružena podrška da se pripreme da se tokom sledećih godina i ona uključe u promociju.  

Nataša Novčić Petrović je predstavila uslove konkursa i vremenske okvire koji su zacrtani u planu projekta. 

Potom je reč uzeo Vladimir Pandurov, zamenik Pokrajinskog sekretara za međuregionalnu saradnju Vlade AP Vojvodine koji je ukazao na brojne mogućnosti finansiranja projekata iz fondova EU. Takodje je predstavio neke od dobrih primera projekata u turizmu koji su realizovani u Vojvodini. Predstavljajući projekat koji je realizovan u Totovom selu ukazao je da je to primer koji bi mogla slediti i druga sela u Vojvodini. 

Potom je na konferenciji govorila i dr Renata Pindžo, pomoćnik državnog sekretara za turizam Republike Srbije koja je predstavila mogućnosti koje donosi Dunavska strategija, kao i projekti koje trenutno realizuje ovo Ministarstvo. 

Organizatori skupa su zadovoljni interesovanjem obzirom da je konferenciji prisustvovalo preko 70 ljudi, predstavnika turističkih organizacija, opština, ne vladinih organizacija kao i vladinih institucija. Konferenciji su prisustvovali g. Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost i Ana Segedinski, direktor pokrajinskog Fonda za razvoj neprofitnog sektora.  

Prezentacija Biljana Marčeta - Predstavljanje projekta Bogatstvo različitosti 

Prezentacija Nataša Novčić Petrović - Predstavljanje prijavnog formulara za konkurs

Prezentacija Vladimir Pandurov

Prezentacija Renata Pindžo

TV Vojvodine zabeležila je prilog sa ove konferencije koju možete pogledati ovde

Sve informacije o projektu i uslovima konkurisanja možete pogledati ovde.

Tagged as:

Bogatstvo Razlicitosti

Oceni članak

0

Newsletter