Polazna | Vesti | Turizam Vojvodine, nova šansa za imidž Srbije

Turizam Vojvodine, nova šansa za imidž Srbije

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Turizam Vojvodine, nova šansa za imidž Srbije
London, 10.11.2011 11:44

Projekat Bogatstvo različitosti (The wealth of diversity) koji se realizuje u Vojvodini predstavljen na sajmu turizma WTM u Londonu izazvao veliku pažnju ne samo turoperatora već i stručnjaka za brendiranje.

Objašnjavajući specifičnosti Vojvodine, njenu istoriju i njene posledice ( područje granice izmedju hrišćanske Evrope i Otomanske imperije i njenih ambicija da osvoji Evropu, izgradnja kanala u Vojvodini kako bi se isušilo močvarno zemljište (80% bilo pokriveno vodom) i stvorili uslovi za naseljavanje a zatim i sam proces planskog naseljavanja ljudi iz gotovo čitave Evrope, uslovili su bogatu multikulturalnost, multijezičnosti i multikonfesionalnost što je i uslovilo autonomnosti u Srbiji prilikom pripajanja Vojvodine Srbiji nakon prvog svetskog rata), priča o Vojvodini i onome što turisti mogu da vide i dožive dobija sasvim drugačiji smisao od dosadašnjeg predstavljanja turističke ponude pokrajine.

Turističke ture u okviru kojih se svaki dan posećuju druga sela i u njima upoznaju kulture, gastronomija i muzika Srba (sa različitih područja Balkana došli ranije ili kasnije), Madjara, Slovaka, Rumuna, Hrvata, Bunjevaca, Šokaca, Roma, Sekelji Madjara, Bugara (i Bugara katolika), Makedonaca i Slovenaca i drugih naroda koji žive u Vojvodini izazvale su veliko interesovanje ne samo od strane turoperatora. Jedna profesorka sa univeziteta, stručnjak za brendiranje smatra da ovako predstavljena vojvodjanska turistička ponuda može promenuti i imidž cele zemlje i upravo će njeni studenti kao key study (primer iz prakse) imati zadatak da sa ovako kreiranom pričom osmisle kampanju za promenu imidža Srbije.

U razgovoru sa Biljanom Marčeta, menadžerom Dunavskog turističkog klastera Istar21 i kreatorom ovog projekta ona je posavetovala da poruka Vojvodine turistima koji žele da posete Srbiju treba da bude da nisu videli Srbiju ako ne posete Vojvodinu. U razgovoru sa turoperatorima je istaknut i značaj politike vlasti ka odgovornom i održivom razvoja turizma kroz koji korist od turizma nemaju samo turisti i turistička industrija već i lokalna zajednica. Ukazano je na činjenicu da turistička industrija traži inovativnost i da se svest turista u velikom meri promenula u poslednjih 15-tak godina. Sada i sami turisti traže destinacije koje nisu namenjene masovnom turizmu, na kojima se upoznaju sa ljudima, kupuju njihove proizvode i svesni su da svojim dolaskom pomažu tim zajednicama da opstanu. Medjutim, turisti ipak zahtevaju i uslugu na nivou svetskih standarda i to je nešto na čemu se još mnogo mora raditi.

Fotografije iz sela mozete pogledati ovde http://photobucket.com/istar21/

Video predstavljen u Londonu

Štampani materijali predstavljeni u Londonu

Puzzle programsWealth of DiversityWine roads of VojvodinaMulticultural your of Vojvodina

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Zdenku Mitić, predstavnika NVO Podunav iz Bačkog Moštora, jednog od 14 izabranih sela u projektu Bogatstvo različitosti zatekla je lepa vest upravo tokom nastupa na ovom sajmu. Naime, Podunav je projektom „Predeli Bačkog Monoštora“ nominovao Srbiju za nagradu „European landscape award“ (Evropska nagrada za predeo) koju dodeljuje Evropska komisija svake dve godine. Za ovaj projekat Savet Ministara je ovom udruženju dodelio posebnu pohvalu. Certifikat kojim se potvrdjuje ovo priznanje biće preko Stalne Misije Republike Srbije dostavljen Ministru zaštite životne sredine i prostornog planiranja kao i drugim licima koji su svojim angažovanjem doprineli podsticaju aktivnosti ovog udruženja na očuvanju jedinstva prirode i tradicije Šokaca koji žive u ovom selu i prepoznavanju značaja uloge predela za status održivog razvoja Republike Srbije.

Aktivnosti na razvoju seoskog turizma u ovom selu i jačanju svesti o značaju zaštite životne sredine i prirode specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje započete su pre desetak godina zahvaljujući inicijativi lokalne samouprave i svetskih stručnjaka za zaštitu životne sredine koji su tada otkrili ovaj predeo nazvavši ga Evropski Amazon.
 

Tagged as:

Bogatstvo Razlicitosti, sajmovi

Oceni članak

0

Newsletter