Polazna | Vesti | Edukacija sa primerima dobre prakse - Banja Junaković 29.-30.11.2011.

Edukacija sa primerima dobre prakse - Banja Junaković 29.-30.11.2011.

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Edukacija sa primerima dobre prakse - Banja Junaković 29.-30.11.2011.

Da naša sela budu još bolja i postanu ozbiljne turističke destinacije potrebno je dosta edukacije, mnogo lokalne inicijative i podrška vlast.

Udruženje za unapredjenje saradnje i razvoj turizma u Podunavlju „Istar21“, nastavlja svoje aktivnosti organizacijom edukacija za sva sela koja su učestvovala u projektu „Bogatstvo različitosti“.

Prva u nizu edukacija održana je u Banji Junaković, 29. i 30.novembra 2011.godine. Predavanja su izazvala izuzetno veliko interesovanje i prisustvovalo im je devedeset polaznika - predstavnika većine sela koja su konkurisala na ovom projektu. Dvodnevnim predavanjima obuhvaćene su teme o ulozi lokalne samouprave u razvoju turizma u selu, umrežavanju i značaju NVO sektora i privatne inicijative, kreiranju prvog utiska o selima, ulozi škole i značaju očuvanja tradicije i ekologiji, kreiranju turističkih sadržaja, primeni modernih tehnologija u promociji sela, ali i o mogućnostima sticanja dodatnih prihoda kroz proizvodnju i plasman suvenira. Veliko interesovanje je izazvalo predavanje predstavnika iz sela Skorenovac, koje ima najveći broj turističkih noćenja u Srbiji! Konkretne informacije o programima koji se nude turistima, organizaciji, ceni, troškovima i prihodima, marketingu i svi problemi sa kojima se pružaoci usluga u seoskom turizmu susreću su bile izuzetno značajne svim polaznicima. Najveću pažnju privukla je tema pisanja projekata i izvori sredstava za finansiranje ideja koje treba da stvore uslove za razvoj turizma i promociju.

Predavači su bili uglavnom predstavnici sela koja su izabrana za najbolja i koja su mogla izneti svoje primere iz prakse, ali takodje su svoje prezentacije imali i predstavnici Vlade Vojvodine: sekretarijat za medjuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, zavod za rodnu ravnopravnost, sekretarijat za zaštitu životne sredine. Moderator edukacije je bila Biljana Marčeta, menadžer klastera „Istar 21“ i vlasnik turističke agencije „Magelan“ – klaster lidera, koja je takodje imala zapažena predavanja na temu održivog turizma i primene modernih tehnologija. Skup je pozdravio i g. Erne Varnju u ime sekretarijata za privredu uz čiju se podršku realizuje projekat „Bogatstvo različitosti“.

Polaznici edukacija su izrazili veliko interesovanje i zadovoljstvo temama i visokim ocenama nagradili predavače, ali su i kroz zanimljiva predavanja prepoznali šansu za samozapošljavanje i ostvarivanje dodatnih prihoda za svoje porodice.

U toku drugog dana predvidjenih predavanja, učesnici ovog skupa imali su prilike da posete tkačnicu u Bezdanu i Bački Monoštor - dobitnika specijalnog priznanja Saveta Evrope za predeo i jednog od naših najspremnijih sela za turističku promociju u Vojvodini i Podunavlju.

Za realizaciju ovih edukacija, kojima je prisustvovalo 90 ljudi, medju kojima je bio veliki broj mladih, sredstva su obezbedjena od strane sekretarijata za privredu Vlade Vojvodine, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i delimično samih učesnika, čime su potvrdili svoje zaista veliko interesovanje za razvoj turizma u njihovim sredinama, prepoznajući šansu i za svoje bolje sutra.

Klaster Istar21 planira brojne druge aktivnosti na edukacijama, ali i promociji najboljih sela, a njihova realizacija će zavisiti od sredstava koja budu prikupljena. Klaster okuplja oko 40 firmi, koje plaćanjem članarina i donacija obezbedjuju deo sredstava za projektne aktivnosti. Do Nove godine se očekuje priključenje još 10-tak firmi i udruženja gradjana.

Privatne i lokalne inicijative i udruživanje kroz klastersko povezivanje uz podršku vlasti, mogu biti nova stranica u saradnji privatnog i javnog sektora.

Fotografije sa edukacije u Banji Junakovic možete pogledati ovde...

BANJA JUNAKOVIĆ, 30.11.2011

 

Tagged as:

edukacije

Oceni članak

0

Newsletter