Polazna | Projekti | Bogatstvo Različitosti | Izveštaji obilazaka sela | Nastavak projekta „Bogatstvo različitosti“ u Istočnoj Srbiji

Nastavak projekta „Bogatstvo različitosti“ u Istočnoj Srbiji

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Nastavak projekta „Bogatstvo različitosti“ u Istočnoj Srbiji

Dunavski turistički klaster „Istar 21“ podržan od strane Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije nastavlja realizaciju projekta pod nazivom „Bogatstvo različitosti“ na području Istočne Srbije.

Dunavski turistički klaster „Istar 21“ podržan od strane Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije nastavlja realizaciju projekta pod nazivom „Bogatstvo različitosti“ na području Istočne Srbije.  Aktivnosti koje se sprovode u okviru ovog projekta u delu Podunavlja u Vojvodini,  imaju za cilj da kroz razvoj multikulturalne ture predstave ovu regiju Evrope kao jedinstven turistički proizvod, a u Podunavlju, nizvodno od Beograda do granice sa Bugarskom, u Istočnoj Srbiji da kroz svoje autentične običaje, tradiciju, gastronomiju, stare zanate, muziku i arhitekturu, prirodne lepote, istaknu posebnost ovog dela Srbije. 

Na konkurs koji je bio otvoren do 06. aprila 2012.godine prijavilo se 26 sela, a zahtevne prijavne formulare uspelo da kompletira samo 19 sela u delu Podunavlja nizvodno od Beograda. 

Realizaciju projekta na ovom području Klaster „Istar 21“ započeo je obilascima kandidovanih sela i to: 25.aprila 2012. posetom selu Poljana (opština Požarevac) i Miroč (Majdanpek), 26. aprila – obilaskom sela Štubik i Jabukovac (opština Negotin) i 27. aprila posetom sela Rajac i Rajačkim pivnicama (kod Negotina). U danima koji su za nama, 20. i 21. maja obišli smo sela Vinča (opština Grocka), Šalinac (Smederevo) i Crnajka (Majdanpek).  

Selo gostoprimljivih i dobrih domaćina, nazvano Poljana, prepoznatljivo po manastiru Sestroljin, pokušava da očuva u duhu tradicije spremanje etno-hrane, koje Sekcija žena iz tog sela brižljivo neguje i prezentuje na takmičenjima i u okviru manifestacije Sestroljinskih dana preobraženja.  

U najzapadnijem delu djerdapskog masiva smešteno je selo Miroč, u bajkovitom ambijentu, mirisnoj, cvetnoj i „lekovitoj“ prirodi, okruženo pećinama, poznato po proizvodnji kvalitetnog meda i sira i manifestaciji „Jorgovan fest“. 

Selo Štubik nam je ponudilo povratak u prošlost, precima i prirodi. Kroz zanimljive priče o običajima koji još postoje, u selu žive i oni koji su bili „oči u oči“ sa vampirom. Putnici željni aktivnog odmora, uživanja u šetnji i prirodi, ali i bogatoj istoriji ovog mesta ovde se mogu prijatno provesti. 

Jabukovac predstavlja vlaška nacionalna zajednica, to je multikulturalna i višejezička sredina. Selo ima izuzetne prirodne potencijale – kanjon reke Vratne, sa tri prerasta (mali, veliki i suvi), manastir Vratna, lovište, a u blizini sela je i „Staj kanjon“, izvor reke Turije sa lekovitom vodom. Pored bogatog narodnog stvaralašta – muzike, nošnje i folklora,  meštani ovog sela veruju u zagrobni život i u natprirodne sile i demone. Poseduju i specifičnu arhitekturu pri gradnji kuća, jer je većina stanovništva živela i još uvek živi u inostranstvu. 

Selo Rajac sa Rajačkim pivnicama poznato je po uzgajanju vinove loze i proizvodnji groždja, ali prvenstveno po pivnicama, koje predstavljaju kulturno-istorijsku celinu od izuzetnog značaja i nude obilaske vinskim podrumima.  

Arheološko nalazište u Vinči dalo je ime civilizaciji u kojoj je neolit Evrope dostigao svoj najveći domet. Na mestu današnje Vinče nastalo je veliko naselje koje kroz podizanje svesti o značaju kulturne baštine gradi novi imidž mesta.

Selo Šalinac se nalazi tik uz ušće Morave u Dunav. Šalinački lug predstavlja jedno od poslednjih ostataka lužničko-jasenovih šuma starih oko 300 godina, a Šalinačko jezero na čijem uredjenju treba još raditi je popularno stecište Smederevaca i gostiju iz okolnih mesta u letnjem periodu.

Crnajka ima izuzetan položaj, nalazi se izmedju tri planine Deli Jovan, Stol i Veliki krš, što joj daje prednost za razvoj izletničkog i planinarskog turizma. Obiluje izvorima pitke vode, spomenicima prirode Valja Prerast i Beli izvorac, a meštani neguju i čuvaju od zaborava bogato etnološko nasledje, kroz folklorne igre, stare zanate i organizacije manifestacija posvećenih narodnom stvaralaštvu.  

U narednom periodu radni tim sastavljen od predstavnika ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, zavoda za zaštitu spomenika kulture, svetske turističke asocijacije, turističke organizacije Srbije, novinara i predstavnika klastera „Istar 21“ predano će raditi, obilaziti i ocenjivati kandidovana sela kako bi izabrao najspremnija za turističku promociju ovog dela Podunavlja u Srbiji. U planu su još i obilasci mesta Dobra, Vinci, Barič, Braničevo i Žitkovica (opština Golubac), Velika Vrbica, Podvrška, Rtkovo, Kostol (opština Kladovo) i Ram (opština Veliko Gradište). 

 

Autor fotografija Dragan Bosnić

Tagged as:

Bogatstvo Razlicitosti, Istočna Srbija

Oceni članak

0

Newsletter