Bezdan

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Bezdan

Projekat „Bogatstvo različitosti“

Obilazak Bezdana 23. 07. 2011. godine

Subota, 23.07.2011. godine je dan kad je po rasporedu predvidjena poseta Bezdanu u koji je krenuo radni tim u sastavu: Olivera Novaković (sekretarijat za kulturu i javno informisanje), Nemanja Despotov (sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu), Anita Beretić (sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova), Vesna Piperski-Tucakov (sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu), Vesna Reljin i Goran Dragosavljević (sekretarijat za obrazovanje), Miroslava Kostić (sekretarijat za privredu), Perica Luković (turističko društvo „Grocka“), Ana Vernot i Mladen Maksić („Play Media“), Biljana Marčeta (Klaster „Istar 21“) i Ana Lazarević („Magelan“).

Posetu Bezdanu započeli smo u etno-kući „Jelena“, koja je izuzetno dobro opremljena tradicionalnim predmetima i pokućstvom tipičnim za ovo okružnje. Borbala Varongi, nam je poželela dobrodošlicu, као i predsednik MZ Horvat Janoš, Pudar Žarko, Aleksandar Marković, predstavnik „Dunavskog propelera“, a Karolj Kaptanj, profesor istorije iz Bezdana nas je upoznao sa prošlošću ovog mesta, a domaćini nastavili sa sadašnjim razvojem i planovima za budućnost. U prijatnom okruženju smo se okrepili i nastavili posetu u fascinantnoj, nesvakidašnjoj i jedinoj u Evropi tkačnici svilenog damasta „Novitet Dunav“, koja preko 50 godina oprema stolnjacima, salvetama i posteljinom (žakar bodom) ekskluzivne hotele i restorane širom regiona. Svi ti proizvodi su tkani na originalnim drvenim razbojima sa bušenim karticama, koje datiraju od 1871., a sama tkačnica je pod zaštitom države.
U mestu se nalazi i zavetna kapela Svetog Trojstva, najstariji spomenik takve vrste u Vojvodini, izgradjen 1710.-1720.godine.

Prilikom posete vikend naselju Šebešfok, saznali smo da ih u okolini Bezdana ima 5, sa oko 800 vikendica, od kojih je samo nekoliko spremno za smeštaj turista, a veći deo je u postupku kategorizacije. Oko svih naselja postoji biciklistička staza, a samo selo je okruženo Dunavom,Velikim Bačkim kanalom i Bajskim kanalom. Obišli smo i Ekološku učionicu „Baračka“, koja se nalazi u Dunavcu dužine 3 km u delu koji je poznat kao Stara ili Mrtva Baračka, a trenutno obiluje cvetalim lokvanjima i postoji mogućnost vožnje čamcima i ribolov.

Put nas je dalje vodio do prevodnice na ulazu u Veliki Bački kanal, izgradjen 1856.godine. Prevodnica odavno nije u funkciji, ali je interesantno to, da je ovde prvi put korišćen beton kao gradjevinski materijal u Evropi, za gradnju na i u vodi.
U blizini same prevodnice nalazi se i muzej podvodnog betoniranja.

Bezdan raspolaže i prirodnim lečilištem-jodnom banjom (temperatura je od 26 i 37 stepeni). Pogoduje lečenju raznih reumatskih i ortopedskih oboljenja.

Interesantno za Bezdan je to, da bez obzira iz kog pravca dolazite, da bi stigli u ovo mesto, morate preći bar jedan most. Imaju preko deset nacionalnih zajednica i etičkih grupa, ali Madjari predstavljaju najbrojnije stanovništvo, sa svojom izuzetno očuvanom tradicijom i čvrstim vezama sa matičnom državom.Tkačnica svilenog damasta jedina u Evropi tog tipa, preko pet decenija odoleva promenama trendova, a bezdanska, mlevena začinska paprika nadaleko je čuvena.

Tagged as:

Bogatstvo Razlicitosti, Bezdan

Image gallery

Oceni članak

0

Newsletter