Deronje i Mladenovo

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Deronje i Mladenovo

Projekat Bogatstvo različitosti

Izveštaj sa druge test ture 19. 07. 2011. godine
Deronje i Mladenovo

Polazak na drugu test turu je bio organizovan u 08.00 h na parkingu ispred gimnazije Isidore Sekulić. Na put su krenuli Loran Prokopić (sekretarijat za kulturu i javno informisanje), Nemanja Despotov (Sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu), Vesna Šijački (sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova), Olivera Novaković (Sekretarijat za kulturu), Jelena Radaković (Sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu) Miroslava Kostić (Sekretarijat za privredu), Dejan Milosavljević (Zdravo Živo D.O.O.), Katarina Paunović (Magelan), Mladen Maksić i Ana Vernot (Play Media), Biljana Marčeta i Jelica Marković (Klaster Istar 21) i Dragan Plačkov (vozač).

Do Deronja smo stigli preko Bačke Palanke i Bača oko 9.30. Dočekali su nas predstavnivnici mesne zajednice i direktor TO Odžaci Vladimir Ignjatović. Doček su nam priredili u osnovnoj školi uz nastup KUD-a „Seferin“ i doručak sa domaćom kuhinjom.

Zatim smo obišli pravoslavnu crkvu sa prelepim ikonostasom gde nam se obratio sveštenik i likovnu galeriju „Rafailo Momčilović“. Prošli smo pored spomenika Kralju Aleksandru Karađorđeviću i otišli do katoličke crkve gde nam je sveštenik rekao ponešto o crkvi.

Put nas je dalje vodio do etno-kuće gde su nas čekala dečica u narodnim bačkim nošnjama, muzika i posluženje sa krofnama i lubenicama. Videli smo rukotvorine udruženja žena „Zlatne niti“.

Posetili smo i romsko naselje Čergu gde su se snimali brojni domaći filmovi, a u povratku i kovačku radionicu Milorada Sokolovića.

Domaćini su nas potom odveli do arheološkog lokaliteta Donja Branjevina i Lovačkog doma, a nakon toga su nas prevezli konjskim zapregama do vetrenjača Branislava Savića i Vukovog salaša, i kuće deda Boška Ćirića koji se bavi pravljenjem predmeta od drva.

Na kraju smo posetili kaštel „Lučar“ sa ugostiteljskim i smeštajnim prostorom gde su nas dočekali nezaobilazni tamburaši iz orkestra „Uskoro će propast sveta“.

 

Iako su nas gostoljubivi domaćini zadržavali morali smo da krenemo za Mladenovo u koje smo stigli oko 14.30. Dočekali su nas predstavnici mesne zajednice sa direkotrom Simom Bošnjakom. Nakon razgovora u domu kulture bez kulturno-zabavnog programa otišli smo do vojne ustanove Karađorđevo gde smo pogledali muzej konjarstva. Zatim smo otišli u obilazak dunavskog rukavca, pored koga prolazi biciklistička staza koja vodi do Bačkog Novog Sela. Nakon kraćeg zadržavanja vratili smo se do centra Mladenova gde smo u restoranu imali obilan ručak sa roštilja uz kraće predstavljanje pevačke grupe u narodnoj nošnji. Iz Mladenova smo krenuli oko 18.30.

Video materijal iz Mladenova u produkciji Play Media možete pogledati ovde...

Tagged as:

Bogatstvo Razlicitosti, Deronje, Mladenovo

Image gallery

Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Deronje Mladenovo Mladenovo Mladenovo Mladenovo Mladenovo Mladenovo Mladenovo Mladenovo Mladenovo Mladenovo Mladenovo Mladenovo Mladenovo Mladenovo Mladenovo Mladenovo Mladenovo Mladenovo Mladenovo Mladenovo

Oceni članak

0

Newsletter