Polazna | O nama | O Klasteru Istar 21

O Klasteru Istar 21

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Klaster ISTAR 21  je udruženje za unapredjenje saradnje i razvoj turizma u Podunavlju. Osnovan je početkom 2008. godine uz podršku Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj Srbije. Klaster Istar 21 se bavi unapredjenjem saradnje i razvojem turizma u Podunavlju, ispitivanjem tržišta, kreiranjem turističkih proizvoda, edukacijom zaposlenih u turizmu, promocijom i propagandom turizma. Klaster obuhvata područje celog toka reke Dunav u našoj zemlji i ima želju da na ovo područje predstavi kao jedinstven turistički proizvod kako na domaćem tako i na medjunarodnom tržištu. U tom cilju započet je projekat Bogatstvo različitosti o kojem možete videti više informacija na ovom sajtu.
 
Dunav se danas svrstava u temeljne evropske vrednosti, postaje kičma evropske saradnje i integracije. Mada nije najveća, svakako je najznačajnija evropska reka. Iako se 25% toka Dunava nalazi u Srbiji, potencijal koji nudi za ekonomski razvoj zemlje predstavlja neiskorišćeno bogatstvo.

U ovom području postoje značajni prirodni i kulturni potencijali za razvoj turizma, koji do sada nisu adekvatno valorizovani.

Udruživanjem u klaster Istar 21 subjekti turističke privrede i institucije zainteresovane za razvoj turizma na području vojvođanskog Podunavlja žele doprineti stvaranju autentičnog regionalnog turističkog proizvoda koji bi se mogao plasirati na evropsko tržište, biti konkurentan i omogućiti povećanje turističkog prometa i profita svih članova.

Klaster Istar 21 obuhvata sve opštine  na Dunavu, kao i preduzetnike – ugostitelje, nautičare, vlasnike smeštajnih objekata, proizvođače i prodavnice suvenira, turističke agencije i organizacije, proizvođače vina, rakija i drugih prehrambenih proizvoda i sve druge subjekte koji čine turističku privredu ili je snabdevaju proizvodima i oni koji mogu da obezbede bolji plasman  turističke ponude na Dunavu.

S obzirom da se radi o udruženju koje okuplja veći broj različitih preduzeća, institucija i organizacija, aktivnosti su na nivou članica i klastera kao celine. Efekti koji se žele postići aktivnostima klastera su identifikacija ključnih elemenata turističkog proizvoda, uobličavanje proizvoda lokalne i regionalne ponude po merilima evropskog i svetskog tržišta, nabavka i prodaja proizvoda na nivou klastera i na lokalnom nivou , unapređenje marketinških aktivnosti, izgradnja i razvoj zajedničkog informacionog sistema, obezbeđenje potrebnih finansijskih sredstava, edukacija kadrova, povećanje konkurentnosti dodavanjem vrednosti kroz ceo lanac, kao i saradnja članica na svim mogućim nivoima.

Sajt www.istar21.rs pruža informacije o svim članicama klastera, njihovim proizvodima i uslugama, kao i zajedničkim proizvodima i uslugama klastera kao celine. Na sajtu klastera se posetioci upoznaju sa ponudom, mogućnostima klastera i članica, ali i o planiranim aktivnostima i potencijalnim načinima saradnje. Članice klastera se u okviru sajta informišu o ostalim članicama klastera, njihovim aktivnostima, nabavke roba od najbliže članice i drugim mogućnostima saradnje.

Članovi klastera su u bazi podataka i na sajtu podeljeni po sledećim kategorijama (delatnostima):

1.      Smeštajni kapaciteti
2.      Ugostiteljski objekti
3.      Proizvodjači pića (vino, rakija, sokovi, voda)
4.      Proizvodjači prehrambenih proizvoda
5.      Stari zanati i tradicionalni proizvodi
6.      Suveniri
7.      Upravljači kulturnim dobrima (etno kuće, arheološki
lokaliteti, muzeji, galerije i sl.)
8.     Upravljači zaštićenim prirodnim dobrima (Nacionalni parkovi,
specijalni rezervati, rezervati prirode, lovišta i sl.)
9.     Turističke organizacije
10.   Organizatori manifestacija
11.   Banje
12.   Sprotsko rekraeativni centri i udruženja
13.   NVO koje se bave turizmom i zaštitom prirode
14.   Marine
15.   Ostali

Dunav je u bazi podataka i na sajtu podeljen na 5 funkcionalnih celina (regiona):

1. Gornje podunavlje (od Bezdana do B. Palanke)
2. Fruškogorsko podunavlje  (od Čelareva do Nove Pazove i leva i desna strana)
3. Beograd sa izetištima ( od Batajnice do Grocke i leva i desna
strana sa Pančevom, Lazarevcem...- u krugu od 50ak km)
4. Donje podunavlje (od Smedereva do Golubca i leva i desna strana)
5. Djerdap (od Lepenskog vira do Prahova)

Tagged as:

Nema tagova za ovaj članak

Oceni članak

0

Newsletter